Ξεκινώντας με αυτοκίνητο από το διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα φτάσουμε στα Σκορπονέρια σε περίπου μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά (1΄.15΄΄). Αττική οδός και έξοδος στην Εθνική με κατεύθυνση τη Λαμία (Ε75). Βγαίνοντας από την Εθνική έχουμε δύο επιλογές για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Είναι η “τουριστική διαδρομή” και η “βουκολική διαδρομή”.

Η τουριστική: Αφήνουμε την Εθνική στρίβοντας δεξιά στην έξοδο προς Χαλκίδα. Φτάνοντας στην καινούργια γέφυρα που μας πάει στην πρωτεύουσα της Εύβοιας κάνουμε αριστερά στον παραλιακό επαρχιακό δρόμο. Μια όμορφη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα και μέσα από γνωστά τουριστικά θέρετρα, όπως η Δροσιά, η Λουκίσια (Δείτε το χάρτη).

Η βουκολική: Αφήνουμε την έξοδο προς Χαλκίδα και συνεχίζουμε στην Εθνική. Φτάνοντας στη δεύτερη έξοδο προς Θήβα βγαίνουμε δεξιά και συνεχίζουμε προς το χωριό Μουρίκη. Μέσα από το χωριό ακολουθούμε τις πινακίδες με ενδείξεις “Προς Λουκίσια” ή “Προς Σκορπονέρια” ή “Προς παραλία Απολλωνίου”. Πριν μπούμε στο Μουρίκη θα δούμε στο αριστερό μας χέρι τα όρια της λίμνης Υλίκη. Μετά το χωριό θα απλωθεί στα αριστερά μας η λίμνη “Παραλίμνη”, στη ρίζα του Υπάτιου, του βουνού που κρύβει στην άλλη πλευρά τα “Σκορπονέρια”. Ένας πανέμορφος βιότοπος, που λατρεύουν οι ερασιτέχνες ψαράδες. Διατρέχουμε μια εύφορη κοιλάδα με πολύ πλούσια γη, που όπως περηφανεύονται οι ντόπιοι “και πέτρα να φυτέψεις φυτρώνει”. Εκτεταμένες καλλιέργειες κηπευτικών κάθε είδους, αμπέλια και ελιές. Το βουκολικό στοιχείο της περιοχής υπογραμμίζουν οι στάνες και τα κοπάδια με πρόβατα και γίδια. (Δείτε το χάρτη).

 

Εναλλακτικά, από το “Ελ. Βενιζέλος”, μπορεί κάποιος να πάρει τον καινούργιο προαστιακό σιδηρόδρομο (www.ose.gr) που τον πάει στη Χαλκίδα σε 50 (;) λεπτά. Από κει ως τα Σκορπονέρια η λύση του ταξί είναι η καλύτερη (κοστίζει περίπου 20 ευρώ)