Σκορπονέρια, ένας παράδεισος δίπλα σας!

 

 Ποιά θα ήταν η αντίδρασή σας, αν απροσδόκητα, αντικρύζατε έναν “επίγειο παράδεισο”, με άφθονη βλάστηση, δύο πανέμορφες φυσικές λίμνες, εκπληκτική θέα και πεντακάθαρη θάλασσσα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα; Όταν μιλάμε για τα Σκορπονέρια (ή Σκροπονέρια), περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Σωστά καταλάβατε: δεν αναφερόμαστε σε έναν μακρινό εξωτικό προορισμό, αλλά σε μια μαγευτική τοποθεσία της βοιωτικής ακτής, στο Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, που απέχει «μια ανάσα» από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και την πρωτεύουσα (μία ώρα περίπου), μόλις 20 λεπτά από τη Θήβα και άλλα τόσα από τη Χαλκίδα (η μετάβαση στην οποία είναι εξίσου σύντομη και άνετη, μέσω του σύγχρονου προαστιακού σιδηροδρόμου, είτε από την Αθήνα, είτε από το αεροδρόμιο).

 Απένταντι, λοιπόν, από την Εύβοια, στην οποία και ανήκει διοικητικά, παράλληλα στο νέο εθνικό οδικό άξονα Αθηνών – Λαμίας, θα συναντήσετε μία έκταση καταπράσινη, “λουσμένη” στον ήλιο και το φως, με πλούσιες φυσικές ομορφιές και, προπαντός, παραλίες με καθαρή θάλασσα, λόγω των φαινομένων της άμπτωτης και της παλίρροιας. Οι λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη, νοτίως των Σκορπονερίων συμπληρώνουν το τοπίο, προσθέτοντας σε αυτό τη δική τους χάρη. Επιπλέον, σε ακτίνα λίγων μόνο χιλιομέτρων βρίσκονται αξιοθέατοι τόποι όπως το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, η γραφική Αράχοβα και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών.

 Στα Σκορπονέρια αναπτύσσονται δύο οικισμοί: Η “Ακτή Βοιωτίας”, που συναντάμε πρώτη και η “Πολιτεία”, πιο γνωστή ως “Βουλευτικά” από το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από τον οικοδομικό συνεταιρισμό των ελλήνων βουλευτών.

Στον πρώτο οικισμό η έκταση του κάθε οικοπέδου είναι κατ' ελάχιστον 800 τετραγωνικά μέτρα με συντελεστή δόμησης 25%. Στην “Πολιτεία” το κάθε οικόπεδο υπερβαίνει τα 1.000 τ.μ. με συντελεστή δόμησης 20%.

Και οι δύο οικισμοί κατοικούνται από λίγους μόνιμους κατοίκους και αρκετούς παραθεριστές και διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υποδομές.

Η ταβέρνα της κυρά Λένης, με την υπέροχη θέα, προσφέρει ελληνική κουζίνα αλλά και ολόφρεσκα ψάρια και οστρακοειδή που αφθονούν στη θάλασσα των Σκορπονερίων.